Fantastik kitaplar, filmler ve oyunlara dair ne varsa hepsi bu sitede

yine bir fiyasko uyarlama: CURSED

5

Valeyle valeyliiiii. Sen o kadar bekle bir fantastik dizi çıkacak da izleyeceğim diye, netflixin ucuz prodüksyonlarından biriyle daha muhatap ol!
Cursed – Lanetli adlı kitap eski fantastik kitap severleri doyurmasa da gideri vardı. Bir AVALON’UN SİSLERİ, Bulfric Destanı değildi (ahir zamanda zaten o kadar kaliteli eserler çıkmasını beklemiyorum) ama kendini okutturmuştu. Sorun Vasat bir kitabın dizisinin bu kadar kötü oluşu. Cursed dizisini çekmek için çizer Frank Miller ve yazar Thomas Wheeler büyük ihtimalle daha büyük hayaller kurmuştu. Sen hayal gücü ve emeğin birleşimi eser çıkar Cursed’ı yap elin netflixi gelsin ucuz dizi çeksin. Cursed (Lanetli) kitabının dizi uyarlamasının netflix elinde heba olmasını izledik 10 bölüm boyunca gözlerimizden kan gelerek.
70lerde bile daha iyi efektler kullanıyorlardı dediğimiz Cursed dizisinin başlangıcında 13 Reasons Why’dan tanıdığımız hafif tohuma kaçan Katherine Langford var. İri ve bodur kızımız ne dövüşmeyi ne kılıç tutmayı biliyor hatta İngiliz aksanı bile yok ama ne hikmetse bu dizide baş rolde. Kimden torpilli olduğunu bilmiyorum.
Cursed’ın konusu şöyle:
Merlin’in fi tarihinde hayatını kurtardığında yattığı kadından bilmediği bir çocuğu olmuştur. Mürver kılıç Merlin’den ayrılınca Merlin’in büyü gücü kılıçla birlikte gitmiş, şanı ile hayata tutunmaktadır. Pendragon soyundan gelmesi gereken kral da aslında Pendragon değil hizmetçinin tekinin oğludur. (Sen git koskoca Uther Pendragon’u hizmetçinin çocuğu yap). Fey denen, büyü gücüne sahip peri halkını avlayan Roma kilisesinin kasapları Kızıl Paladinler bir gün Merlin’in kızının da yerleşkesinin yakıp yıkar. Kızıl Paladinlerin en büyük avantajı Ağlayan Keşiş adındaki kılıç ustası kendisi de fey olan ama soyunu inkar eden bir gençtir.
Nimue’nin anası “al bu kılıcı Merlin’e götür kanımızı yerde koma” der son nefesinde kızını Merlin’e yollar. Serseri hırsız Arthur ile yolları kesişen Nimue yola çıkar ve haliyle yolda da başına gelmeyen kalmaz. Masum bir kılıç taşıma işi kılıcı elde etmek isteyenlerin güç savaşına dönüşür. Viking kralı ve Uther Pendragon tahtta üstünlük için kılıcı ister, Kızıl Paladinler Vatikan’a götürmek için ister, Nimue ise Fey halkını korumak için ister. Kılıcın kendi iradesi olduğundan kullananı ele geçirip sömürür.
Sonunda yine Merlin’in karlı çıkacağı ama bedel ödediği bir sezon finali ile biten Cursed dizisi çiğlikte çığır açmış diyebilirim. Çok tahmin edilebilir, çok sığ.
Gel gelelim netflixin Cursed’da yaptığı diğer fiyaskolara:
Zorlama karakterlerle dolu bir netflix dizisi daha çekmişler dedirten Cursed’ın erkek başrol oyuncusu siyahi Arthur gördüğüm en Arthur’a benzemeyen Arthur. Hatırlayın aslında cw dizisi olan netflixin yayın haklarını satın aldığı Merlin ve Camelot dizileri gerçek İngiliz aksanlı gerçek İngilizlerin oynadığı sarışın nüfusun fazla olduğu daha inandırıcı dizilerdi. Harlem aksanlı siyahi Morgana siyahi Arthur olan Cursed dizisinin Türkçe dublaj sanatçıları bile oyunculardan daha İngiliz konuşuyorlar. Morgana tüm destanlarla koyu kumral, mavi can alıcı gözlü ve uzun beline kadar saçları olan bir büyücü diye tasvir edilirken Cursed dizisinde siyahi olması ilginçti.
Netflix’in bizi şaşırtmadığı diğer bir konu ise masadaki vazonun bile eşcinsel olduğu netflix dizisinde morgana karakterinin manastırdaki başka bir kızla öpüşmesi. Bunu buraya eklemek zorunda mıydınız dedirten başka bir Cursed Netflix sahnesi de sondan önceki bölümde (çoğunuz buraya kadar iyi seks görmedik de demiş olabilirsiniz) yine bir yatak sahnesi olması. Yahu bu fantastik dizi çoluk çocuk izliyor sihir büyü kılıç var diye neden +18 sahne koyuyorsunuz?
Midemizi bulandıran sahneleriyle, kötü efektleriyle, konusunun sığlıyla Netflix Cursed uyarlaması da sınıfta kaldı. Siz siz olun kitabını okuduğunuz eserlerin uyarlamalarından Peter Jackson çekmiyorsa çok bir şey beklemeyin.